
گرفتگی عضلانی یک مشکل شایع است که میتواند در اثر عوامل مختلفی مانند آسیبهای نخاعی، بیماریهای نخاعی، و مولتیپل اسکلروزیس ایجاد شود. این مشکل میتواند باعث درد، سفتی، و محدود شدن حرکت شود. قرص باکلوفن یک داروی شلکننده عضلات اسکلتی است که برای درمان اسپاسم عضلانی استفاده میشود. این دارو با شلکردن ماهیچهها سبب تسکین درد و بهبود حرکت میشود. در این مقاله، به بررسی قرص باکلوفن، از جمله موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض جانبی، و موارد منع مصرف آن، می پردازیم.
قرص باکلوفن برای چیست و چه عوارضی دارد؟
قرص باکلوفن متعلق به دسته ای از داروها به نام شل کننده عضلات اسکلتی است. باکلوفن یک عامل ضد اسپاسم است که بر روی اعصاب نخاع اثر می کند و تعداد و شدت اسپاسم عضلانی را در بیماران مبتلا به شرایط خاصی که بر نخاع تأثیر می گذارد کاهش می دهد. باکلوفن در بزرگسالان و کودکان حداقل 12 سال برای درمان انواع خاصی از اسپاستیسیتی (سفتی و سفتی عضلانی) و درد عضلانی در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس یا آسیب نخاعی یا سایر بیماری های نخاع استفاده می شود. باکلوفن درد را تسکین می دهد و حرکت عضلات را بهبود می بخشد.
قرص باکلوفن چیست و چه عوارضی دارد؟
باکلوفن (Baclofen) یک داروی شلکننده عضلات اسکلتی است که برای درمان اسپاسم عضلانی ناشی از آسیبهای نخاعی، بیماریهای نخاعی، و مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس استفاده میشود. این دارو با شلکردن ماهیچهها سبب تسکین درد در ناحیه و از بین بردن گرفتگی عضلات خواهد شد. قرص باکلوفن یک داروی شل کننده عضلانی است که برای درمان گرفتگی و اسپاسم عضلات ناشی از بیماریها و آسیبهای ستون فقرات و نخاع مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو با اثر بر گیرندههای گابا در نخاع، باعث کاهش تحریکپذیری عصبی و شل شدن عضلات میشود. این دارو به صورت قرص 10 و 25 میلی گرم خوراکی و تزریقی موجود می باشد.
قبل از مصرف باکلوفن
- اگر به باکلوفن، هر داروی دیگر یا هر یک از مواد تشکیل دهنده قرص باکلوفن حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
- به پزشک و داروساز خود بگویید که چه داروهای دیگری با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها، مکمل های غذایی و محصولات گیاهی مصرف می کنید یا قصد دارید مصرف کنید. هر یک از موارد زیر را حتما ذکر کنید: داروهای ضد افسردگی، داروهای اضطراب، داروهای بیماری های روانی، داروهای تشنج، آرام بخش ها، قرص های خواب آور یا آرام بخش. پزشک ممکن است نیاز به تغییر دوز داروهای شما داشته باشد یا شما را به دقت از نظر عوارض جانبی تحت نظر داشته باشد.
- اگر صرع، سکته مغزی، بیماری روماتیسمی، فلج مغزی، بیماری پارکینسون، شرایط روانپزشکی مانند اسکیزوفرنی یا حالت گیجی یا بیماری کلیوی دارید یا تا به حال داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در حین مصرف باکلوفن باردار شدید، فوراً با پزشک خود مشورت کنید.
- استفاده از باکلوفن ممکن است خطر ایجاد کیست تخمدان را افزایش دهد.
- باید بدانید که باکلوفن ممکن است باعث خواب آلودگی شما شود. تا زمانی که متوجه نشدید این دارو بر شما تأثیر می گذارد، رانندگی نکنید یا ماشین آلات کار نکنید.
- از پزشک خود در مورد استفاده ایمن از نوشیدنی های الکلی در حین مصرف باکلوفن سوال کنید. الکل می تواند عوارض جانبی باکلوفن را بدتر کند.
- توهم و تشنج با قطع ناگهانی باکلوفن رخ داده است. بنابراین، به جز عوارض جانبی جدی، پس از قطع دارو، دوز باید به آرامی کاهش یابد. همچنین، مصرف باکلوفن در برخی از موارد ممکن است منجر به ایجاد وابستگی شود، بنابراین باید به دقت دستورات پزشک را رعایت کرده و مصرف دارو را ادامه دهید تا زمانی که پزشک تصمیم به قطع آن بگیرد.
مقدار مصرف قرص باکلوفن
این دارو را باید مطابق تجویزی که پزشک برای شما داده است مصرف نمایید و اصلا مصرف خودسرانه آن توصیه نمی شود.
مقدار مصرف دقیق باکلوفن را پزشک تعیین می کند اما به طور معمول به صورت زیر تجویز می شود:
به عنوان درمان اسپاستیسیتی یا اسپاسم عضلانی در مولتیپل اسکلروزیس و سایر ضایعات نخاعی در بالغین: ابتدا ۵ میلی گرم از راه خوراکی سه بار در روز و به مدّت ۳ روز تجویز میشود. در صورت نیاز میتوان این دوز را هر ۳ روز یک بار ۱۵ میلی گرم افزایش داد.
حداکثر دوزاژ روزانه ۸۰ میلی گرم است. ضمناً در بیماران سالمند باید افزایش دوز تدریجی باشد.
اگر یک نوبت را فراموش کردم چه باید بکنم؟
دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. با این حال، اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را رها کنید و برنامه دوز منظم خود را ادامه دهید. دو دوز را در یک زمان مصرف نکنید.
علائم مصرف بیش از حد این دارو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استفراغ
- تون عضلانی ضعیف
- خواب آلودگی
- مشکلات بینایی
- کما
- مشکل در تنفس
- تشنج

عوارض جانبی قرص باکلوفن
عوارض جانبی شایع قرص باکلوفن عبارتند از:
- خوابآلودگی
- سرگیجه
- خستگی
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- یبوست
- سردرد
- گرفتگی عضلات
- تعریق
- تغییرات خلق و خو
- تکرر ادرار
در موارد نادر، باکلوفن میتواند عوارض جانبی جدیتری مانند:
- تشنج
- کاهش فشار خون
- مشکلات تنفسی
- افسردگی
- افکار خودکشی
تداخل دارویی
قرص باکلوفن میتواند با برخی داروها تداخل داشته باشد. برخی از داروهایی که ممکن است با قرص باکلوفن تداخل داشته باشند عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد تشنج
- داروهای خوابآور
- داروهای ضد درد
- داروهای ضد اضطراب
- داروهای ضد روانپریشی
- داروهای ضد فشار خون
- داروهای ضد صرع
قبل از مصرف قرص باکلوفن، باید تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید.
نگهداری دارو
قرص باکل.فن را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
دارو را در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت اضافی نگهداری کنید.
جمع بندی
قرص باکلوفن یک داروی شلکننده عضلات اسکلتی است که برای درمان اسپاسم عضلانی ناشی از آسیبهای نخاعی، بیماریهای نخاعی، و مولتیپل اسکلروزیس استفاده میشود. این دارو با شلکردن ماهیچهها سبب تسکین درد در ناحیه و از بین بردن گرفتگی عضلات خواهد شد.
قبل از مصرف قرص باکلوفن، باید تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید. همچنین، در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
پیشنهاد: قرص مترونیدازول برای چیست؟