
قرص سیتالوپرام یک داروی ضد افسردگی است که متعلق به گروه مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) میباشد. در این مقاله قصد دارم به موارد و نحوه مصرف با عوارض جانبی و تداخلات دارویی سیتالوپرام بپردازم.
قرص سیتالوپرام چیست؟
سیتالوپرام (Citalopram) یک داروی ضد افسردگی از گروه مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRI) است که برای درمان اختلال افسردگی اساسی به کار برده میشود. شروع اثرات ضد افسردگی ممکن است یک تا چهار هفته طول بکشد. این دارو از طریق خوراکی مصرف میشود.
سیتالوپرام در قرص های 10، 20 و 40 میلی گرمی عرضه می شود.
نحوه عملکرد
سیتالوپرام با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل میکند. سروتونین یک ماده شیمیایی انتقالدهنده عصبی است که در تنظیم خلق و خو، خواب، اشتها، و رفتار نقش دارد.
موارد مصرف داروی سیتالوپرام
موارد مصرف استفاده از سیتالوپرام برای درمان افسردگی (حالت) مورد تأیید است. این دارو همچنین در کاهش نوروپاتی دیابتی و انزال زودرس نیز مؤثر است و مصرف همزمان آن به همراه آمی تریپتیلین برای جلوگیری از حملات میگرن شدید مؤثر است. سیتالوپرام تأثیر بسیار قابل توجهی در درمان بیماری افسردگی و اختلال وحشتزدگی دارد. همچنین در برخی موارد خاص، قرص سیتالوپرام برای درمان زودانزالی آقایان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه مصرف سیتالوپرام
سیتالوپرام باید طبق تجویز پزشک مصرف شود. دوز معمول سیتالوپرام 20 میلی گرم در روز برای بزرگسالان است، که میتواند در صورت نیاز توسط پزشک افزایش یابد.
اگر از سیتالوپرام برای جلوگیری از حملات پانیک استفاده می کنید، دوز اولیه شما معمولاً 10 میلی گرم یک بار در روز خواهد بود. اگر بیش از 65 سال سن دارید یا مشکلات کبدی دارید، حداکثر دوز توصیه شده 20 میلی گرم در روز است.
دوز معمول سیتالوپرام برای کودکان 10 میلی گرم در روز است، اما ممکن است به 40 میلی گرم در روز افزایش یابد.
این دارو باید به صورت خوراکی و همراه با غذا یا بدون غذا مصرف شود.
قرص سیتالوپرام را همه روزه در یک زمان خاص مصرف کنید. این دارو بهتر است شب قبل از خواب مصرف شود. اگر مشکل خواب دارید، بهتر است آن را صبح مصرف کنید.
اگر گهگاه مصرف یک نوبت را فراموش کردید، نوبت فراموش شده را رها کنید و نوبت بعدی را روز بعد در ساعت معمول مصرف کنید. هرگز 2 دوز را به طور همزمان مصرف نکنید تا نوبت فراموش شده را جبران کنید.
مدت زمان مصرف
اکثر پزشکان مصرف داروهای ضد افسردگی را به مدت 6 ماه تا یک سال توصیه می کنند. توقف قبل از آن زمان می تواند باعث بازگشت افسردگی شود.
عوارض جانبی قرص سیتالوپرام
سیتالوپرام ممکن است عوارض جانبی خفیف تا متوسطی ایجاد کند. شایعترین عوارض جانبی عبارتند از:
- حالت تهوع
- اسهال
- یبوست
- استفراغ
- دل درد
- سوزش سردل
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- افزایش تعریق
- افزایش تشنگی
- تکرر ادرار
- مشکل در به خواب رفتن یا ماندن
- خواب آلودگی
- خستگی مفرط
- خمیازه
- ضعف
- لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن
- درد عضلانی یا مفصلی
- خشکی دهان
- مشکلات جنسی در مردان؛ کاهش میل جنسی، ناتوانی در به دست آوردن یا حفظ نعوظ، یا تاخیر یا عدم انزال
- مشکلات جنسی در زنان؛ کاهش میل جنسی، یا تاخیر در ارگاسم یا ناتوانی در ارگاسم
- دوره های قاعدگی سنگین
- آبریزش بینی
این عوارض جانبی معمولاً در ابتدای درمان رخ میدهند و با ادامه دادن دارو کمکم کاهش مییابند. در صورت شدید شدن یا تحمل نشدن عوارض جانبی، باید با پزشک مشورت کنید.
برخی از عوارض جانبی قرص سیتالوپرام می تواند جدی باشد. عوارض جانبی جدی این دارو عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- سرگیجه
- غش کردن
- تب، تعریق، گیجی، ضربان قلب سریع یا نامنظم، سفتی یا تکان شدید ماهیچه ها، بی قراری، توهم، از دست دادن هماهنگی، تهوع، استفراغ، یا اسهال
- کما (از دست دادن هوشیاری)
- کهیر یا تاول
- خارش
- مشکل در تنفس یا بلع
- تورم صورت، گلو، زبان، لبها، چشمها، دستها، پاها، مچ پا یا پایین ساق پا
- گرفتگی صدا
- خونریزی یا کبودی غیر معمول
- خون دماغ
- سردرد
- بی ثباتی
- مشکلات تفکر، تمرکز یا حافظه
- تشنج

تداخلات دارویی
سیتالوپرام ممکن است با برخی داروهای دیگر تداخل داشته باشد. در صورت مصرف هرگونه داروی دیگر، باید به پزشک خود اطلاع دهید.
تداخلات دارویی قرص سیتالوپرام غبارتند از:
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOI): مصرف همزمان قرص سیتالوپرام با MAOI یا در عرض 14 روز پس از قطع MAOI به دلیل خطر سندرم سروتونین منع مصرف دارد.
- داروهای سروتونرژیک: ترکیب قرص سیتالوپرام با سایر داروهای سروتونرژیک، مانند برخی داروهای ضد افسردگی، تریپتانها و ترامادول، ممکن است خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش دهد.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID): در صورت استفاده همزمان قرص سیتالوپرام با NSAIDها، احتمال افزایش خطر خونریزی وجود دارد.
- سایر داروها: قرص سیتالوپرام ممکن است با سایر داروها، از جمله داروهای ضد انعقاد، داروهای ضد پلاکت، داروهای ضد روان پریشی، آنتی بیوتیکهای خاص و برخی داروهای ضد قارچ تداخل داشته باشد.
احتیاط های مصرف
سیتالوپرام نباید در موارد زیر مصرف شود:
- حساسیت به سیتالوپرام یا سایر SSRI ها
- بارداری یا شیردهی
بارداری، شیردهی و باروری در حین مصرف قرص سیتالوپرام
سیتالوپرام در بارداری
سیتالوپرام را می توان در بارداری استفاده کرد. برخی از مطالعات نشان داده اند که سیتالوپرام ممکن است گاهی اوقات بر رشد قلب کودک تأثیر بگذارد. با این حال، اگر خطری وجود داشته باشد، کوچک است و اکثر نوزادان متولد شده از زنانی که سیتالوپرام مصرف می کنند، قلب طبیعی دارند.
هنگامی که سیتالوپرام در هفته های قبل از زایمان مصرف می شود، گاهی اوقات می تواند باعث علائم کوتاه مدت و به ندرت مشکلات تنفسی در نوزاد شود. نوزاد شما پس از تولد معاینه می شود و در صورت نیاز مراقبت های بیشتری انجام می شود.
مصرف سیتالوپرام در ماه آخر بارداری ممکن است کمی خطر خونریزی بعد از زایمان را افزایش دهد. با این حال، از آنجایی که این عارضه نادر و قابل درمان است، دلیلی برای قطع مصرف سیتالوپرام برای اکثر زنان باردار نیست.
مهم است که مشکلات سلامت روان به خوبی درمان شوند، زیرا این مشکلات می تواند بر سلامتی شما و کودک شما تأثیر بگذارد. گاهی اوقات افسردگی و اضطراب در دوران بارداری و پس از تولد نوزاد بدتر می شود.
در صورت بارداری با پزشک خود مشورت کنید. آنها به شما کمک می کنند تا خطرات و فواید آن را بسنجید تا بتوانید بهترین درمان را برای خود و کودکتان انتخاب کنید.
سیتالوپرام در شیردهی
اگر پزشک شما گفت که کودک شما سالم است، می توانید در دوران شیردهی سیتالوپرام مصرف کنید.
سیتالوپرام در مقادیر نسبتاً کم وارد شیر مادر می شود. اغلب در دوران شیردهی بدون هیچ مشکلی استفاده شده است، اما با عوارض جانبی از جمله تغذیه نامناسب، قولنج، خواب آلودگی، تحریک پذیری یا بی قراری غیرمعمول در تعداد بسیار کمی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، همراه بوده است.
اگر متوجه شدید که کودک شما هر یک از این عوارض جانبی را دارد یا نگرانی دیگری در مورد آنها دارید، در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید.
اگرچه ممکن است در دوران شیردهی سایر داروهایی که در مقادیر کمتر وارد شیر مادر می شوند ترجیح داده شوند، مهم است که دارویی را که برای شما مفید است مصرف کنید. اگر در حال شیردهی هستید یا قصد شیردهی دارید، با پزشک خود مشورت کنید تا به شما کمک کند تصمیم بگیرید چه چیزی برای شما بهتر است.
ادامه مصرف سیتالوپرام برای حفظ سلامتی شما مهم است. شیردهی هم برای شما و هم کودکتان مفید خواهد بود.
سیتالوپرام و باروری
قرص سیتالوپرام ممکن است کیفیت اسپرم را کاهش دهد، اما مشخص نیست که آیا این باعث کاهش باروری مردان می شود یا خیر. اگر برای بچه دار شدن مشکل دارید با پزشک خود مشورت کنید.
برای زنان، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مصرف سیتالوپرام باروری شما را کاهش می دهد. اگر قصد بارداری دارید با پزشک خود مشورت کنید، زیرا ممکن است بخواهند درمان شما را بررسی کنند.
نتیجه گیری
سیتالوپرام یک داروی ضد افسردگی موثر است که برای درمان اختلال افسردگی اساسی و سایر اختلالات روانی استفاده میشود. این دارو باید طبق تجویز پزشک مصرف شود و ممکن است عوارض جانبی خفیف تا متوسطی ایجاد کند. در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی جدی، باید با پزشک خود مشورت کنید.
پیشنهاد: قرص ناپروکسن برای چیست؟